Blogg > Allmänt

Stoltenberg och politiken

Stoltenberg och politiken

Jens Stoltenberg är Norges nuvarande premiärminister och partiledare för det norska arbetarpartiet. Stoltenberg var tidigare även norks premiärminister mellan 2000 och 2001. Den nuvarande posten har han haft sedan 2005.

 

Jens Stoltenberg valdes 1993 in i parlamentet och arbetade som statssekreterare och som industriminister för att sedan utses till finansminister som ansvarig för handel och energi. Den 3e mars 2000 blev Stoltenberg premiärminister första gången. Vid denna tid var Stoltenberg inte partiledare utan vice partiledare. Den dåvarande partiledaren Thorbjørn Jagland tog istället posten som utrikesminister. Den första tiden som premiärminister var mycket kontroversiell inom främst Stoltenbergs egna parti som var ansvariga för reformer och modernisering av välfärdsstaten som inkluderade del-privatiseringar inom flertalet statligt ägda bolag. De kommande valresultaten i Istortingsvalet blev en katastrof med endast 24% av rösterna och regeringen var tvungen att avgå till följd av det sämsta valresultatet sedan 1924.

 

I samband med valet skakades partiet av en maktkamp mellan Jagland och Stoltenberg ur vilken Stoltenberg gick vinnande ur striden och blev partiledare. I september 2005 blev Stoltenberg återigen premiärminister i koalition med det socialistiska vänsterpartiet och Norges motsvarighet till centerpartiet. Sedan bildandet av den nya regeringen har nyckelfrågorna som dominerat politiken varit Norges militära insats i det pågående kriget i Afghanistan, oljeproduktionen, HBT-rättigheterna, invandring och kvaliteten på standardutbildningen. Sedan 2009 är det hög fokus på sjukvård och miljöpolitik, men också den globala finanskrisen.