Blogg > Allmänt

Stoppa ångesten!

Stoppa ångesten!

Att leva med ångest är aldrig lätt. Miljontals människor kämpar med ångest dagligen och försöker ständigt leta nya sätt att hitta någon typ av lättnad. Att kontrollera sin ångest är en långsiktig process – inte något som går över natten. WorkNorway hjälper dig emellertid en bit på traven med några värdefulla tips.

 

Kontrollera din andning. Ångestsymtom är ofta kopplade till dålig andning. Varje gång du får ett anfall, sakta ner och minska din andning. Du behöver inte ta djupare andetag, försök att istället att andas mer kontrollerat och långsamt. Andas in i cirka fyra sekunder och andas försiktigt ut genom att knipa ihop läpparna. Upprepa övningen upp till 20 gånger för att återställa balansen i kroppen.

 

Prata med en vän. Distraktion är ett bra sätt att lindra ångest. En mycket effektiv metod är att prata med någon du tycker om. Var inte blyg kring din ångest – berätta för personen att du känner dig orolig och förklara varför.

 

Släpp ut allt. Ångesten tenderar att bli värre ju mer du försöker bekämpa den. Det kanske känns som motsägelsefullt men ibland kan det vara jätteskönt att bara släppa ut sina känslor och lite till. Detta gör att du kan omfamna din ångest och bekämpa den.

 

Var fysisk. Ha närkontakt med personer du tycker om. Kramas mycket och försök att mysa mer med din partner. Fysisk kontakt är oerhört lugnande och frigör endorfiner. Du blir trygg och känner dig inte ensam när du mår dåligt.

 

Lev i nuet. Personer med ångest fokuserar oftast för mycket på oron inför framtiden. Ta dagen som den kommer och försök att tänka på att allting alltid löser sig. Alla oroar sig över saker ibland men tänk på att ingenting i nio fall av tio ens är hälften som farligt som du tror.