Blogg > Allmänt

Svalbard

Svalbard

Svalbard är en mycket speciell del av Norge. Det är en norsk ögrupp i Arktis och den största ön är Spetsbergen som av National Geographic utsågs till bästa resmål 2008 för de som är ute efter upplevelser i snö. Skärgården är en av de nordligaste landområden i världen och det mesta är totalt orört och ett riktigt naturparadis.

 

Svalbard har en yta på cirka 61 000 kvadratkilometer och så mycket som 60 procent av landmassan är täckt av is. Nära 65 procent är skyddade områden med bland annat sex nationalparker, tre naturreservat och femton fridlysta områden för fåglar. Världens tredje största istäcke och Norges största glaciär Austfonna ligger på Svalbard. Runt Svalbard förekommer det mycket forskning, olika expeditionsprojekt och gruvindustri. Ön har cirka 2800 invånare. Namnet betyder ”kalla kusten” och nämndes för första gången i isländska texter från 1000-talet.

 

Svalbard upptäcktes år 1596 av Willem Barentsz och Norge fick herraväldet 1925. Den största orten heter Longyearbyen och är Svalbards administrativa centrum. Longyearbyen har på senare år utvecklats till ett modernt område med ett bredd sprektrum av kulturella aktiviteter. Det enklaste sättet att ta sig till Svalbard är direktflyg från Oslo. Det är faktiskt inte alltid så kallt på Svalbard som man kan tro. Medeltemperaturen på vintern ligger på -14 grader och + 6 grader på sommaren. Ibland kan det emellertid vara långa perioder med temperaturer runt -20 och mycket blåst.