Blogg > Allmänt

Trondheim

Trondheim

Trondheim är Norges tredje största stad med 176 000 invånare. Det är en livlig universitetsstad och Trondheim är även känd som Norges tekniska huvudstad. Här sker även många pilgrimsvandringar med Nidarosdomen (Nordens andra största domkyrka) som mål och Trondheim är även en stad som är mycket framgångsrik inom fotboll och skidsport.

 

Trondheim grundades redan år 997 av vikingakungen Olav Tryggvason och var den norska huvudstaden i 200 år. Under medeltiden utvecklades Trondheim snabbt till ett ledande centrum för handel där staden är en viktig källa än idag. Att Trondheim har börjat kallas Norges tekniska huvudstad beror till stor del på att det norska universitetet för vetenskap och teknik är beläget här (NTNU) och likaså forskningsstiftelsen SINTEF. NTNU har ett ledande nationellt ansvar för utbildning och forskning inom det tekniska området och som ett resultat av de vetenskapliga samfunden är Trondheim idag en stad som genomsyras av innovation och utveckling. Cirka 80 procent av Norges civilingenjörer utbildas här och många av universitets elever är idag välkända och har viktiga positioner inom företagsverksamhet och näringsliv då nivån på den norska kompetensen inom teknik är hög.

 

Trondheimrosen är i dess olika konstellationer en symbol som använts som emblem i Trondheim i flera hundra år. En ros med fem kronblad antogs på 1700-talet som statssymbol och pryder fortfarande stadens flagga än idag. Trondheim har bytt namn ett antal gånger. Det äldsta kända namnet är Kaupang som betyder marknadsplats vilket Tryggvason själv kom på. Senare bytte staden namn till Nidaros som betyder ”Stad vid mynningen av floden Nid”. Det var under medeltiden namnet Trondheim kom i bruk. Efter ett kort byte tillbaka till Nidaros under 1930-talet bytte staden återigen namn till Trondheim efter stora upplopp och namnstrider.

 

Staden är en knutpunkt till Norges största och viktigaste väg E6. Hurtigruten och flera järnvägar knyts även de samman i Trondheim. Här finns också Norges tredje största flygplats och Trondheim är även en av tre norska städer som använder sig av spårvagnar. Fotbollsklubben Rosenborg BK som är en av Norges mest framgångsrika fotbollsklubbar och har spelat i UEFA och Champions League håller till i Trondheim. Staden är dessutom en återkommande arrangör av världscupen i längdskidåkning och backhoppning.