Blogg > Allmänt

Uthyrningstips

Uthyrningstips

När du ska flytta till Norge kanske du behöver hyra ut din bostad i Sverige. Eller så kanske du har en bostad i Norge som du vill hyra ut till någon. Den norska sidan Hybel är populär att använda sig av både för att hyra ut en bostad och att hitta bostäder som hyrs ut. Här kommer Hybels tips på vad man ska tänka på vid uthyrning.

 

Var tydlig. Om du ska hyra ut, var i annonsen tydlig med exakta datum för uthyrningen och främst priset så du slipper en massa onödiga mail från folk som kommer att försöka pruta. Begränsa antalet frågor så att bara relevanta intresseanmälningar kommer in.

 

Be om referenser. Bra hyresgäster är viktiga. Även om de flesta människor har goda avsikter och betalar i tid kommer det alltid att finnas någon som är mindre pålitlig. Lägg ner lite extra research som kan spara dig både tid och huvudvärk längre fram. Genom att direkt be om personliga uppgifter i annonsen behöver du inte vänta på att potentiella hyresgäster skickar det senare.

 

Skapa ett särskilt konto och skriv avtal. Att skapa ett särskilt konto för inbetalning ger trygghet till både hyresgästen och uthyraren. En annan viktig del är att skapa ett hyresavtal. Det finns att ladda ner från nätet eller att köpa i de flesta butiker. Gå igenom avtalet noga för att undvika avvikelser. Håll även koll på antalet nycklar som ges ut.

 

Fråga. Är det en bostadsrätt måste du vanligtvis ha tillstånd från din förening. Fråga även innan ifall personen i fråga röker, har husdjur, tycker om att festa och annat som kan störa omgivningen. Var tydlig med vad som ingår i hyran och vad som inte ingår. Tänk över exempelvis el- och vattenkostnader.

 

Besikta. Se till att hålla reda på vilka skador som eventuellt redan finns i lägenheten. Ta noggranna bilder så att du inte i efterhand tvingas påpeka en skada du inte är säker funnits där sedan tidigare. Hyr aldrig ut till någon där magkänslan säger ifrån. Det är viktigt att ha en bra personkemi med sina hyresgäster och kunna komma överens.