Blogg > Allmänt

WorkNorways CV-skola

WorkNorways CV-skola

Ditt CV är en färskvara och bör vara upplagt efter vad du söker för jobb. Gå tillbaka till jobbannonsen flera gånger för att stämma av med de krav som ställs där. Försök att inte falla in i den så kallade ”floskelfällan” där du skickar ut spontanansökningar till massa olika företag med en för generell beskrivning i ansökan. Oberoende av vilket jobb du söker bör din ansökan ha en snygg form och visa tydlighet.



RUBRIK
Vilken rubrik du väljer bestämmer du själv. Antingen en som sticker ut eller det vanliga CV "Curriculum Vitae". Se bara till att stava rätt om du använder hela ordet, men det räcker med CV. Felstavning i ansökan hamnar direkt i papperskorgen.


INLEDNING
En mening där du kort presenterar dig själv. Ett foto på dig själv är inte fel men inget måste. Använd i så fall ett som visar dig på ett naturligt sätt och som är lämpligt för utskrift i färg och svartvitt. Om du vill skapa en målsättning med din ansökan, presentera den här och vad du vill uppnå karriärmässigt på lite längre sikt. Inget måste dock. Bättre att inte skriva något alls än att tänka ut något krystat.


KOMPETENSPROFIL
Här beskriver du din mix av utbildning, erfarenhet och personlighet som gör att du passar för detta jobb. Lyft fram det du är bra på och som eftersöks i annonsen.


UTBILDNING
Lista de utbildningar som är relevanta för jobbet med den viktigaste först. Om du har studerat på högskola behöver du inte nämna gymnasiet.  Småkurser skriver du under ”Övriga kurser”.


ANSTÄLLNINGAR
Skriv först de anställningar som är relevanta för tjänsten med den senaste först. Titel först istället för arbetsgivare. Beskriv kort vad jobben innehåller i punktform. Har du haft andra jobb som inte är viktiga för tjänsten, samla dem under ”Övriga anställningar”.


SPRÅK
Svenska och engelska är vardagsmat. Har du några speciella språkkunskaper utöver det vanliga så ange det. Har du bott eller pluggat i ett annat land och lärt dig språket, ta upp det om det är relevant för tjänsten.


DATORKUNSKAP
Skriv vilka datorprogram du kan och hur väl du behärskar dem. 


FÖRENINGSLIV/FÖRTROENDEUPPDRAG
Sitter du i styrelsen för någon förening kan det vara värt att lyfta upp. Det visar att du kan arbeta i team och stå inför en grupp människor och tala. 

KÖRKORT
Om så krävs för anställning ange här nivån på körkort.