Folkbokföring i Norge

Du kan bara vara folkbokförd i ett land åt gången. Om du bor och arbetar i Norge mer än sex månader krävs det sig att du folkbokför dig i Norge och får ett norskt personnummer. Detta betyder inte att du förlorar ditt svenska medborgarskap utan endast att du blir registrerad som utvandrad i svenska folkbokföringsregistret.

Vid flytt får du ett brev om utvandring till skattemyndigheten i kommunen där du bor. Om du flyttar till Norge från ett annat nordiskt land omfattas du av det norska folkbokföringsavtalet där du endast ska vara folkbokförd i ett land i Norden.

Reglerna i det landet avgör var du ska folkbokföras. Om man är folkbokförd i Norge är man vanligtvis medlem i folketrygden vilket betyder att man är sjuk- och socialförsäkrad i Norge.

Om du redan från början vet att du ska bo i Norge i mer än sex månader ska du anmäla flytt till Norge vilket måste göras senast åtta dagar efter att flytten ägt rum. Du ska gå till ett av landets skattekontor och fylla i blankett RF-1201 som du får på skattekontoret eller från Skatteetatens webbplats.

Här hittar du även reglerna för vilken typ av uppgifter som behövs och vilket kontor du ska gå till. Glöm inte att ta medta personbevis. När du folkbokförs får du ett norskt födelsenummer (personnummer).

Observera att Sverige kan kräva att du anmäler flytten till Norge till den lokala folkbokföringsmyndigheten i utflyttningslandet. När du väl fått ett norskt personnummer behåller du det även om du flyttar från landet.

 

Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i  NorgeGuiden