Hyresmarknaden i Norge är helt avreglerad och fri hyressättning råder. Det är bra att tänka på hur och var du vill bo i god tid. Vill du bo elementärt eller lyxigt? Mitt i stan eller lite mer utanför? Att leva i Norge kan vara förhållandevis billigt om man är sparsam, men boende brukar vara av ganska stor kostnad vilket är bra att vara förberedd på. Det finns olika sätt att hitta bostad på.
Du kan exempelvis leta efter lediga lägenheter i lokaltidningar eller via stora annonssidor online. Du kan även kontakta en fastighetsmäklare som bedriver bostadsförmedling. I Norge brukar det oftast gå betydligt fortare att hitta en lägenhet att hyra än i Sverige då de flesta bostäder är privatägda. Om du planerar att stanna mindre än ett år brukar det i regel vara andrahandskontrakt som är lättast att få.
Vill du hyra är det bra att tänka på att de flesta hyresvärdar i Norge kräver en depositionsavgift på två-tre månadshyror som då sätts in på ett depositionskonto som kräver både din och hyresvärdens underskrift. Depositionen är en säkerhet du får tillbaka när du flyttar under förutsättningen att boendet är oförstört. Du kan även ställa dig i bostadskö via det lokala bostadsbolaget Norske Boligbyggelag.
Studenter kan kontakta norska studentorganisationer (studentamskipnader) på studieorten för ansökan om studentbostad. Det är i regel inga som helst problem för utländska medborgare att köpa bostad i Norge. Läs mer om olika typer av boende på Nordens hemsida.
Ett bra ställe att börja leta på är Finn som är Norges största sida för bostadsannonser. Rubrikk och Zett är ytterligare två bra sidor med mängder av information för den som letar. Om du vill bo billigt är Hybel en bra sida där du kan hitta rum att hyra. En hybel är ett inrett rum, (ofta med minikök eller en kokvrå) i de flesta fall belägen i en källare eller på en vind i ett hyreshus eller ett rum i en privatbostad där badrum delas med andra gäster. Det kan vara en bra idé som en start.
För framför allt svenska ungdomar är det också vanligt att gå ihop och hyra en bostad tillsammans. Om du flyttar själv och vill hitta en rumskamrat brukar det räcka med några lappar på stan eller förfrågningar bland folk man känner.
Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i NorgeGuiden