Cv och personligt brev

Norrmännen brukar inte ha några som helst problem att få in CVn på svenska så om du känner dig mest bekväm med svenskan och inte vill skriva på engelska brukar det inte vara några större problem. 

Ett CV bör vara inte mer än en, max två sidor och ska vara lättläst, iögonfallande och inte minst trovärdigt. En större chans till intervju är att efter inskickat CV ringa och presentera dig för arbetsgivaren som kanske inte ens haft en chans att gå igenom just ditt CV då det brukar vara en del som skickar in.

Glöm inte att i CVt inkludera en professionell bild, uppgifter för både skola och var du har jobbat någonstans tidigare, dina personliga färdigheter och nyckel-kvalifikationer. Språkfärdigheter och referenser är också väsentligt. Ditt CV är en färskvara och bör vara upplagt efter vad du söker för jobb.

Gå tillbaka till jobbannonsen flera gånger för att stämma av med de krav som ställs där. Försök att inte falla in i den så kallade ”floskelfällan” där du skickar ut spontanansökningar till massa olika företag med en för generell beskrivning i ansökan. 

I det personliga brevet berättar du om dig själv. Se till att vara ödmjuk och trevlig i brevet och berätta lite om dina personliga intressen och vad du besitter för egenskaper. Det kan exempelvis vara bra arbetsmoral, stresstålighet och social kompetens. Ta upp vad just du är bäst på och vad för typ av jobb som passar dig. Skriv ungefär en halv sida med det viktigaste. En arbetsgivare skummar oftast igenom på någon minut och då ska han eller hon redan ha fått ett helhetsintryck av dig. 

Oberoende av vilket jobb du söker bör din ansökan ha en snygg form och visa tydlighet.


RUBRIK
Vilken rubrik du väljer bestämmer du själv. Antingen en som sticker ut eller det vanliga CV "Curriculum Vitae". Se bara till att stava rätt om du använder hela ordet, men det räcker med CV. Felstavning i ansökan hamnar direkt i papperskorgen.

INLEDNING
En mening där du kort presenterar dig själv. Ett foto på dig själv är inte fel men inget måste. Använd i så fall ett som visar dig på ett naturligt sätt och som är lämpligt för utskrift i färg och svartvitt. Tänk även på att ett foto kan vara negativt och skapa en viss bild innan kontakt ges. Om du vill skapa en målsättning med din ansökan, presentera den här och vad du vill uppnå karriärmässigt på lite längre sikt. Inget måste dock. Bättre att inte skriva något alls än att tänka ut något krystat.

KOMPETENSPROFIL
Här beskriver du din mix av utbildning, erfarenhet och personlighet som gör att du passar för detta jobb. Lyft fram det du är bra på och som eftersöks i annonsen.

UTBILDNING
Lista de utbildningar som är relevanta för jobbet med den viktigaste först. Om du har studerat på högskola behöver du inte nämna gymnasiet. Småkurser skriver du under ”Övriga kurser”.

ANSTÄLLNINGAR
Skriv först de anställningar som är relevanta för tjänsten med den senaste först. Titel först istället för arbetsgivare. Beskriv kort vad jobben innehåller i punktform. Har du haft andra jobb som inte är viktiga för tjänsten, samla dem under ”Övriga anställningar”.

SPRÅK
Svenska och engelska är vardagsmat. Har du några speciella språkkunskaper utöver det vanliga så ange det. Har du bott eller pluggat i ett annat land och lärt dig språket, ta upp det om det är relevant för tjänsten.

DATORKUNSKAP
Skriv vilka datorprogram du kan och hur väl du behärskar dem. Skriv på vilken nivå du behärskar det angivna programmet.

FÖRENINGSLIV/FÖRTROENDEUPPDRAG
Sitter du i styrelsen för någon förening kan det vara värt att lyfta fram. Det visar att du kan arbeta i team och stå inför en grupp människor och tala. Nämn även om du är aktiv inom någon eller några föreningar på din fritid.

KÖRKORT
Om så krävs för anställning ange här nivån på körkort.

 

Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i  NorgeGuiden