Norskt skattekort

Du ansöker om skattekort hos norska Skatteverket. I samband med att du får ditt skattekort via Skatteetaten (Norges motsvarighet till Skatteverket) medföljer ett norskt personnummer eller D-nummer som är nödvändigt för att bland annat kunna öppna ett bankkonto. Skattekort ska prioriteras och ansökas om så fort som möjligt för det tar två till sex veckor att få ett.

Vid avsaknad av skattekort dras 50% skatt från din norska lön. Detta är pengar du får tillbaka från skatten när du deklarerat men det kan vara obekvämt att få mindre pengar utbetalt i början och behöva vänta ett år på att få tillbaka resten.

Det är sällan ett problem med skattekort men det många missar är att det skickas ut via post vilket betyder att du ska vara beredd på att ha en norsk adress till hands – exempelvis din arbetsgivares om du inte har en egen.

Tänk även på att du skaffar ditt skattekort i Norge på ett likningskontor i den ort du arbetar. Detta är alltså inget man ska göra i Sverige.

För att få ut ditt skattekort ska du medta svenskt personbevis från Skatteverkets personbevis och ett anställningsavtal. Från och med den första januari 2011 kan inte arbetsgivaren längre hjälpa dig utan du måste personligen ansöka om skattekort. Detta gäller även för dig som har skattekort sen tidigare.

Öppettider för Skatteetatens kontor hittar du här. Ditt skattekort är uppdelat i tre delar. Du som har en arbetsgivare ska använda del ett av skattekortet. Med del ett beskattas din lön efter tabell beroende på var i landet du jobbar och vilken inkomst du har.

För dig med flera arbetsgivare och jobb ska del två, eventuellt tre användas. Här skattar du 36% enligt skattetabell 7300. Skatten räknas ut automatiskt men titta igenom att du skattar rätt en extra gång så att du inte blir återbetalningsskyldig. 

 

Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i  NorgeGuiden