Norskt bankkort

Vissa banker accepterar nyare nordiska körkort vid öppnande av ett nytt bankkonto men för att vara på den säkra sidan bör du ha med dig ditt pass och gärna även ett rekommendationsbrev från din gamla bank. Vanligtvis kräver bankerna att man måste vara folkbokförd i Norge för att få ett kreditkort. 

Alltså måste du ha ett norskt personnummer eller ett D-nummer. Ditt norska personnummer får du tillsammans med ditt skattekort. En bra sak är att välja ett bankkort med ett ID på baksidan så att du kan legitimera dig via kreditkortet. Ditt svenska kort fungerar i de flesta uttagsautomaterna men tänk på att vissa butiker inte tar utländska kreditkort.

Om du ska föra över pengar via bankkonton från Norge till Sverige behöver du hålla reda på IBAN- och BIC-nummer som är internationell standard för kontonummer och för att identifiera banker. Du får reda på mer information kring detta via din svenska bank.

Viktigt att tänka på är också att det finns avgifter för kostnader och kortbetalningar. De flesta banker har förmåner för svenskar i Norge. Kontakta din nuvarande bank för information kring priser.

Alla har rätt att öppna ett sparkonto i en norsk bank och att använda sig av bankens betalningssystem. Vissa banker har även filialer i nordiska grannländer. Om du är kund i en sådan bank kan du få hjälp med att öppna ett konto redan i Sverige.

En allmän översikt kring vad de norska bankerna erbjuder hittar du på Finansportalens webbplats.Tänk på att banken gör en kreditupplysning på dg när du ansöker om kreditkort för att undersöka om du har betalningsanmärkningar.

Detta får du ett skriftligt meddelande om. Banker i Norge får endast information om dina förhållanden i Norge så för att vara på den säkra sidan är det bra att du själv visar upp nödvändig dokumentation från Sverige. 

 

Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i  NorgeGuiden