Transport- och trafikregler i Norge

Hastighetskameror finns det gott om och även polispatruller som regelbundet kontrollerar vägarna. De norska vägarna är smala och går genom ett kuperat landskap och hastighetsgränsen är låg med en maxhastighet på 100 km/h.

Mobiltelefon utan handsfree är förbjudet och promillegränsen är på 0.1. Personer som bor i Norge mindre än ett år behöver inte ansöka om körtillstånd för svenskregistrerade bilar. När tiden överstiger måste du ansöka om körtillstånd hos norska tullverket.

Trafikreglerna i Norge är lika Sveriges. Halvljus måste användas vid dålig sikt på dagtid. Vinterdäck är obligatoriskt mellan november och april. Företräde ska ges till trafik från höger och spårvagnar har alltid företräde.

I Oslo får elfordon använda bussfiler. Alla bilar ska använda halvljus. I regel brukar det vara 50 km/h i tätorter, 90 km/h på landsbygden och 110 km/h på motorvägarna såvida inte vägskyltar indikerar en annan hastighet.

För att hyra en bil i Norge krävs det att föraren är minst 21 år gammal och har haft sitt körkort i minst ett år. I Norge är det krav att alla i bilen har bälte. Barn kortare än 135 cm måste sitta i baksätet på en bilkudde eller i en bilbarnstol.

Tänk på att det är ganska dyrt att tanka i Norge så om du är runt den svenska gränsen är det smart att tanka där istället. Tanka ordentligt då det kan vara glest mellan bensinstationerna. 

 

Få mer information om att flytta till och jobba i Norge här i  NorgeGuiden